Arbeidstakere som blir syke har plikt til å melde inn til daglig leder fra første fraværsdag. Dette skal skje muntlig. Det må meldes inn i god tid før arbeidsdagen starter. Arbeidstakere skal også sende inn egenmeldingsskjema til HR via epost ved første fraværsdag.
Arbeidstakere må ha jobbet i minst to måneder for å få rett til å bruke egenmelding. Egenmelding kan bare brukes i arbeidsgiverperioden, som vil si de første 16 kalenderdagene av sykefraværet. Hvis arbeidstakeren er borte mer enn tre kalenderdager skal vedkommende levere sykemelding.
For å ha rett til sykepenger fra arbeidsgiver må arbeidstakeren melde fra til daglig leder om sykefraværet første hele fraværsdag.
Arbeidstakere kan bruke egenmelding opptil 12 kalenderdager i løpet av ett år. Arbeidsgiveren kan bestemme at du ikke får bruke egenmelding hvis arbeidsgiveren har rimelig grunn til å anta at fraværet ditt ikke skyldes sykdom. Arbeidsgiveren skal gi deg varsel hvis de tar fra deg retten til å bruke egenmelding, slik at du kan uttale deg.
Har du mistet retten til å bruke egenmelding, skal arbeidsgiveren vurdere dette på nytt etter seks måneder.
4.1.1 Opptjeningstid
Arbeidstakere må ha jobbet i minst åtte uker for å kunne bruke egenmeldinger, og jobbet i minst fire uker for å ha rett til sykepenger i arbeidsgiverperioden.
Dersom arbeidstakere har et avbrudd på over to uker er det ny opptjeningstid på fire uker dersom avbruddet skyldes permittering, militærtjeneste eller permisjon.