Hensikten er at alle ansatte kjenner til rutinen for varsling av mobbing og/eller trusler på arbeidsplassen.
Fremgangsmåten for varsling:
- Når det meldes ifra til daglig leder om at det foregår mobbing og/eller trusler av en ansatt, må lederen undersøke og vurdere den konkrete saken.
- Etter at lederen har fått inn informasjonen som trengs, innkalles partene i den involverte saken til en samtale. Verneombudet kobles inn i saken, mens tillitsvalgte kan kobles inn om ønskelig.
De involverte kan ha ulike oppfatninger av mobbesituasjonen slik at det kan være hensiktsmessig å skille mellom om det er subjektiv og objektiv mobbing.
- Kontradiksjonsprinsippet skal legges til grunn; den andre parten skal gjøres kjent med anklagene og har rett til å forklare seg. Prinsippet fremmer ansvarliggjøring.
- Dersom det konkluderes med at det ikke har forekommet mobbing og/eller trusler eller annet brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser informeres de involverte, og saken avsluttes. Dersom det konkluderes med at det har forekommet mobbing og/eller trusler eller andre brudd på arbeidsmiljøloven, må daglig leder sørge for at det gjenopprettes et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for den ansatte varslingen gjelder for og tiltak skal iverksettes.
For at det ikke skal oppstå en konflikt i ettertid, er det viktig med god dokumentasjon gjennom hele saksgangen.
- Etter håndteringen av varselet, legges det en plan for oppfølging av den ansatte.
For mer info, se her.