Hensikten er at alle ansatte kjenner til rutinen for hvordan den enkelte kan melde inn om en konflikt, samt hvordan bedriften håndterer konflikter og saksgangen ved dette.
Fremgangsmåten i konflikthåndtering:
- Konflikter kan løses på en uformell måte der den som opplever en konflikt tar opp saken med den/de det gjelder for å eventuelt løse uenighetene/misforståelsene.
- Dersom konflikten blir uoppløst, har den enkelte ansatt ansvar for å melde fra til nærmeste leder så tidlig som mulig. Nærmeste leder har ansvaret for å håndtere konflikten. Verneombudet skal kobles inn og tillitsvalgte kan kobles inn om ønskelig. Hvis den enkelte ansatt opplever konflikt med nærmeste leder skal han/hun, verneombudet eller tillitsvalgte gi beskjed til daglig leder. Daglig leder er da ansvarlig for håndteringen av konflikten.
- Når en ansatt er part i en konflikt, blir innkalt til en samtale med sin leder, har vedkommende alltid rett til å ha med seg en tillitsvalgt eller annen person som vedkommende har tillit til.
Opplysninger som kommer frem under fortrolig samtale, skal ikke meddeles andre uten godkjenning fra den det gjelder. Som leder skal du alltid undersøke hvem som er direkte part i konflikten.
- Kontradiksjonsprinsippet skal legges til grunn; den andre parten skal gjøres kjent med anklagene og har rett til å forklare seg. Prinsippet fremmer ansvarliggjøring.
- Etter håndteringen av konflikten skal det settes opp en skriftlig avtale om hva partene har blitt enige om:
- HVA som er besluttet?
- HVEM har ansvaret for hva?
- Hvordan skal BRUDD PÅ AVTALEN håndteres?
- NÅR skal beslutningen tre i kraft?
- Når og hvordan skal avtalen EVALUERES?
Løs alltid konflikten på lavest mulig nivå. Unngå raske konklusjoner, og unngå å ta parti for en av partene. Sørg for at partene kommer sammen og snakker med hverandre så tidlig som mulig i konflikten.
For mer info, se her.